Nepál 2021: Vybavení

Nepál 2021: Vybavení

Základní váha (komplet výbava mínus oblečení na sobě, bez jídla a pití) byla tentokrát asi 5,5 kg. To je trochu víc než obvykle, ale bylo to dané tím, že jsem potřeboval teplejší oblečení. Celkově jsem byl spokojený, žádný velký fail se nekonal.

Hodil by se cepín a i nesmeky (naštěstí mi je půjčil jiný turista). Ale to už je život. Očekával jsem, že sněhu bude minimum. Není to poprvé, co jsem litoval, že nemám cepín – stejně tak mi chyběl v létě 2020 ve Slovinsku a jak to dopadlo, se můžete dočíst zde: http://anyberry.net/2020/06/24/spp-den-11-mojstrana-trenta/

Boty Altra Lone Peak ALL-WTHR Mid (900 g). Poslední roky chodím v klasické nízké verzi těchto bot bez voděodolné úpravy. Tentokrát jsem kvůli větší zimě zkusil zvýšenou nepromokavou verzi. Bohužel to úplně nevyšlo s velikostí. Objednal jsem stejnou velikost jako obvykle, ale z nějakého důvodu jsem od začátku cítil, že jsou palce dost natěsno. Měl jsem z toho obavy, ale naštěstí to nakonec nebyl problém. Špička boty se během výletu trochu dorasovala a když jsem po návratu domů šel na procházku ve sněhu, tak asi po půl hodině jsem cítil mokro na prstech, takže nepromokavost je v čudu. Asi bych se příště spíš poohlédnul po něčem jiném, ale zatím nevím po čem.

Péřovka Mountain Hardwear Kelvinator (535 g). Mám ji už dlouho a je ok, akorát je to pouze 650 cuin, takže poměr izolace a hmotnosti není nic moc. Zabírala v batohu víc místa než spacák, takže to celkově s tím místem pak bylo na knop (jelikož jsem si vzal svůj malý ultralight batůžek). Ale do zimy nejezdím často, tak mi přišlo zbytečné si kvůli tomuto výletu kupovat něco lepšího.

Batoh KS4 Ultralight Backpack (360 g). Už ho mám pár let a jsem pořád spokojený, ale látka batohu nad horním připevněním popruhů je jakási vetchá a asi se brzo začne trhat. Snad to ještě nějaký ten výlet vydrží, ale budu se muset poohlížet po něčem novém. Uvažuju o PA’LANTE V2.

Nafukovačka Therm-A-Rest NeoAir UberLite Regular (256 g) a žďárák Borah Gear Bivy Argon90 (189 g). Nepoužil jsem. Ale pro klid duše, že bych kdyžtak mohl přespat při přechodu sedla Ganja La mezi Kyanjin Gompa a Tarke Ghyang, to bylo fajn. Takže nelituju.

Láhev Nalgene OTF (132 g) a návlek Nalgene neoprene (61 g). Osvědčená dvojice na přípravu čaje, spokojenost. V celém údolí Langtang dokonce za horkou vodu nic nechtěli. Akorát jsem nedávno zjistil, že existuje nerezová termoska Hydro Flask, která je jen o málo těžší, a bude určitě držet teplotu mnohem lépe, takže o tom zauvažuju na příště.

Čelovka Petzl e+lite (27 g). Je to fakt bludička. Na lítání kolem kempu je to ok, ale na chození po tmě to opravdu moc není. Už jsem si pořídil nabíjecí Petzl Bindi (35 g). Věřím, že to bude o hodně lepší.

Nové kousky

Kalhoty Montane Pac Plus Gore-Tex (215 g). Použil jsem je jen na pár nejchladnějších dní a fungovaly dobře. Bohužel jsem si po výletě všiml roztržení na zadku v délce 1-2 cm. Asi za to může nějaké ostrý šutr, na který jsem si sedl. Už jsem si koupil záplaty a až kalhoty vyperu, tak to zalepím.

Sandále Decathlon Forclaz (372 g). Tzv. luxury item. Původně jsem si je vzal hlavně proto, že po cestě tam jsem se stavil na Dubai Expo a v nepromokavých botách bych se uvařil (bylo přes 30 stupňů). Říkal jsem si, že je třeba pak vyhodím, ale nakonec jsem si je nechal a byl jsem za ně rád – na konci každého dne jsem se do nich přezul. V chladném podnebí se něco na přezutí hodí, ale chtělo by to příště sehnat něco lehčího.

Spacák Cumulus X-Lite 300 (481 g). Na poslední chvíli jsem si pořídil nový spacák. Doteď jsem používal Sir Joseph Koteka 290 (573 g). Mám ho od roku 2015 a loft už není nic moc. Takže to byl velký upgrade. Bylo mi v něm fakt teplo. Látka je teda dost subtilní a je trochu obtížnější spacák sbalit, protože nejde snadno vytlačit vzduch, ale to se snad poddá.

Celý gearlist je zde: https://lighterpack.com/r/8p5q07

Napsat komentář