Švýcarsko 2019: Závěr

Švýcarsko 2019: Závěr

Neděle 14. července

Je tu poslední den mého výletu. Dnes už nebudu nikde chodit po horách, pouze se přesunu do Ženevy, odkud mi to zítra ráno letí do Prahy.

Přes aplikaci SBB (Švýcarské dráhy) jsem si včera koupil kompletní spoj až do Ženevy. Prve musím sjet takovým větším mikrobusem dolů do údolí na vlak. Mikrobus přijede někdy v 8:15 a je plný turistů. Pan řidič se mě ptá, jestli jedu s ním, a když pokývu hlavou, tak mě vybídne, abych si klidně už nastoupil. Vyrážíme asi v 8:30. Jízdenku po mně nikdo nechce. Po cestě přistupuje pár dalších lidí.

Kolem deváté jsme dole v Le Châble. Jezdí odsud několik lanovek a je tu docela živo.

Chvíli čekám a pak nasedám na místní vlak, který mě doveze do Martigny, kde přesednu na normální vlak zpět k Ženevskému jezeru. Jedu znovu přes Montreux a Vevey, v Lausaunne přesedám na další vlak a pak jsem konečně v Ženevě.

Dojdu do hostelu, kde mám domluvené ubytování, ale je teprv 13 hodin a check-in je až ve 14 hodin. Uschovávám si tu věci a ptám se na zásilku, kterou jsem si sem před týdnem poslal (stan a pár dalších věcí). Balík čeká na poště, mají jenom lísteček. Cože?? To je problém, protože je neděle a pošta otvírá až asi v 8 ráno. A mně to letí v 7:40. No nic, budu to muset vyřešit později.

Co se stalo? Než jsem si do hostelu ten balík poslal, tak jsem jim volal, jestli je to ok. Ubezpečili mě, že ano, že akorát mám uvést své jméno a datum, kdy tam budu ubytovaný. Ukázalo se, že ve skutečnosti balíky pro klienty zásadně nepřijímají – ten člověk, kterému jsem se dovolal, mi to řekl špatně. Zkoušel jsem to řešit o pár dní později telefonicky. Na poště mi řekli, že adresát je hostel, takže to nemůžou na moje požádání poslat jinam. V hostelu mi znovu vysvětlili, že zásilky nepřijímají a že pro mě nemůžou nic udělat. Nakonec jsem s poštou domluvil, že zásilku doručí na hostel znovu a hostel jim místo převzetí řekne novou adresu, kam balík přeposlat. O pár dní později jsem tam volal a prý se to povedlo, ale balík pořád nemám…

Ve 14 hodin se ubytovávám. Pak si půjčuju zdarma kolo a projíždím se po okolí. Zrovna tu dnes probíhal nějaký velký triatlon, tak jsou všude zátarasy. Ale na kole mě většinou pustí. Je krásný letní den.

Pak se vracím na hostel, nechávám všechno tu a jdu se koupat. Voda je osvěžující.

Večer si domlouvám na ráno balíček se snídaní – vyrážím totiž hodně brzy. Balím se a jdu spát.

Pondělí 15. července

Vstávám asi v 5, rychle dobalím, vyzvedávám snídani a vyrážím pěšky na nádraží. Je 5:30. Pak sedám na vlak a někdy v 6 jsem na letišti. V 7:40 letím, v 9 jsem v Praze a někdy po poledni jsem doma.

Technické okénko

Gear list je k dispozici zde: https://lighterpack.com/r/862kyy

Základní váhu jsem měl na začátku 4,65 kg. Po týdnu jsem se zbavil stanu a nafukovačky, takže to kleslo na 3,5 kg. Většina věcí zůstala z minulých výletů a nemám důvod je měnit. Zmíním jen pár věcí.

Boty – Altra Lone Peak 3.5 (701 g). Moje první altry. V Jordánsku v prosinci 2018 jsem měl jsem pocit, že v nich nemám stabilitu. Letos na jaře na Tenerife už mi přišly ok. A i teď jsem byl spokojený. Už toho moc nevydrží, tak si asi časem koupím nové.

Stan – Big Agnes Fly Creek (bez vnitřního stanu, 910 g). Ve stanu jsem spal první dvě noci a pak jsem vyměkl, protože začalo pravidelně každé odpoledne pršet a často pršelo i večer nebo v noci. Takže jsem pak už spal v různých ubytovnách a chatách. Tento stan už toho zažil hodně (Nepál, Ladak, Nový Zéland, Kyrgyzstán…) a posloužil mi dobře, ale už nějakou dobu pokukuju po něčem lehčím – ZPacks Plexamid (431 g), případně Duplex (550 g).

Košile – Icebreaker Compass (200 g). Podlehl jsem trendu v UL komunitě a pořídil si košili. Chtěl jsem to zkusit. A je to fajn! Určitě si ji vezmu i příště.

Ponožky. Jako primární ponožky jsem si vzal Darn Tough Vertex 1/4 (33 g). Měl jsem je v Jordánsku a na Tenerife a byly ok, ale teď se po týdnu začaly trhat. To je dost slabé. Mají celoživotní záruku a měly by něco vydržet. Já jsem v nich nachodil sotva 400 km. Musel bych je poslat do Rakouska a ještě jsem se k tomu nedostal. V Montreux jsem si koupil prstové ponožky Injinji. Na Te Araroa byly dost oblíbené. Lidi si pochvalovali, že s nima předejdou puchýřům. Tak jsem je konečně zkusil. A jsem spokojen! Zatím jsem v nich ušel sotva 150 km, tak uvidíme, jak dlouho vydrží.

Nafukovací matrace – Therm-A-Rest NeoAir Xlite Small (214 g) – délka 119 cm. V Jordánsku a na Tenerife jsem ji použil v bivakovacím pytli a vadilo mi, že se pode mnou hrozně posouvala při každém převalení. Tentokrát ve stanu mi to najednou přišlo úplně ok. Takže bych ji určitě nezavrhoval. Akorát teď jsem o ni asi nadobro přišel společně se stanem, takže možná příště zkusím novou Therm-A-Rest NeoAir UberLite. Ta má v plné velikosti hmotnost 250 g.

Batoh – KS4 Ultralight Backpack (360 g). S tímto batohem jsem nadále velmi spokojen, byl to dobrý nákup. Snad mi ještě pár let vydrží.

Závěr

Jsem rád, že jsem se po mnoha letech vrátil do Švýcarska a trochu si to tam prošel. Celkem jsem nachodil něco přes 500 km, což je fajn. Podíval jsem se na některá místa, kde jsem byl naposledy v roce 2003, a taky do Montreux a Vevey, kde jsem byl v roce 2008 s pěveckým sborem. Nakonec to bylo tak, že první část – Via Alpina 1 ze Sargansu do Montreux – byla hlavně o té výzvě a výkonu, což bylo ok, ale samotná stezka nebyla úplně můj šálek kávy – hodně civilizace, v některých místech opravdu hodně turistů, všude lanovky… Ale to jsem věděl předem. Co se týče prostředí, tak se mi nakonec nejvíc líbily poslední 4 dny, kdy jsem se už bez cíle a ambicí procházel ve Valiských Alpách. Dokázal bych si představit se sem jednou vrátit a projít si celou dálkovou trasu číslo 6 – vede ve vysokých horách na jihu Švýcarska, od východu k západu, celkem 610 km.

Tento výlet jsem taky bral jako jakýsi test, jestli moje tělo ještě zvládne nějakou větší fyzickou zátěž – minulý rok jsem měl mononukleózu a pořád nejsem úplně ok, často se necítím dobře. Takže mě potěšilo, že jsem bez problému byl schopen jít kolem 40 km denně a poslední desátý den dokonce 60 km. To znamená, že příště možná budu moct vyrazit po dlouhé době zase na nějaké opuštěnější místo? Snad ano. A kam? To ještě nevím.

Napsat komentář