Garmin Forerunner 305

Garmin Forerunner 305

Dneska bych chtěl popsat své první zkušenosti s mojí novou hračkou.

Prve pár řádek o mně. Běhat jsem začal na začátku minulého léta (červen 2007) poté, co jsem se vrátil ze zahraničního studijního pobytu. Necítil jsem se moc fit a měl jsem pocit, že už je na čase se nějak začít hýbat. Rozhodl jsem se pro jogging, protože je to sport, ke kterému vlastně nic nepotřebujete – skutečně, trvalo asi půl roku, než jsem si začal kupovat první sportovní oděvy a později konečně i boty (já vím, to je ta nejdůležitější věc a neměl jsem to tak odkládat). Před několika týdny jsem absolvoval svůj první závod – Prague Night Grand Prix (více info na www.pim.cz) a věřím, že to nebyl poslední.

A teď k oné hračce. Využil jsem toho, že byl kamarád přes léto ve Spojených státech, a nechal jsem si od něj koupit sporttester Garmin Forerunner 305. Mezi sporttestery mají asi větší renomé přístroje značky Polar, ale Garmin (jako jediný z velkých hráčů na trhu) má v sobě zabudované GPS, takže volba padla na něj.

V balení najdete:

  • hodinky
  • hrudní pás pro měření srdečního tepu
  • dok pro nabíjení a připojení k PC přes USB
  • USB kabel
  • zdroj
  • instalační CD

Měl jsem trochu strach z velikosti hodinek. Ty sice jsou větší, ale na ruce sedí dobře a navíc váží pouhých 77 g, takže se nemusíte bát, že by vám upadla ruka. Co se týče hrudního pásu, asi vám bude chvíli trvat, než nastavíte optimální utažení, ale pak už je vše v pořádku.

Software

Instalační CD obsahuje program Garmin Training Center, který jde bez problému nainstalovat i na Mac OS X. Po instalaci vše okamžitě fungovalo, jak má. GTC je dobrý na plánování tréninků, ale pokud jde o zobrazení dat o vašich absolvovaných bězích, moc toho neumí. Proto jsem se zaregistroval na webu MotionBased.com, který provozuje firma Garmin a slouží k vedení sportovního deníku. Oproti Garmin Training Center nabízí mnohem více grafů a informací o vašem výkonu. Nic vám nebrání používat jak GTC, tak i MotionBased.com. Mile mě překvapilo, že plugin pro posílání dat z hodinek na web je dostupný i pro Safari, tedy výchozí prohlížeč na platformě Mac.

GPS a přesnost

Trochu mě zklamalo, že třeba u nás na dvoře se mi vůbec nepodařilo zachytit polohu družic. Když jsem ovšem vyšel ven na ulici, po pár minutách jsem signál chytil a pak jsem ho neztratil. Přesnost mi přijde celkem dobrá, akorát na ulici to někdy vypadá, že jsem běžel skrz domy, ale to je buď chybou Google Maps, a i kdyby ne, tak s těma 10 m odchylky se tak nějak počítá.

Závěr

Garmin Forerunner 305 mám zatím pouze krátce, takže je asi brzo na nějaké závěry, ale zatím jsem spokojen – přístroj splňuje mé očekávání. Přenos dat do počítače a na internet je rychlý a jednoduchý, přístroj dobře drží na ruce a hlavně: Měří můj výkon!

Napsat komentář