Nepál 2021: Den 7 – Kyanjin Gompa – 1. aklimatizační výlet

Nepál 2021: Den 7 – Kyanjin Gompa – 1. aklimatizační výlet

Sobota 27. listopadu 2021

Vstávám, teplota na pokoji je 3,3 stupňů. Na snídani si dávám palačinku s jablkem a medem.

Vyrážím v 8:37. Počasí vypadá dobře! Dnes chci jít na Kyanjin Ri (4604 m), což je nižší ze dvou oblíbených kopců v blízkosti Kyanjin Gompy. Je přímo nad vesnicí. Ale aby to nebyla nuda, tak prve půjdu vzhůru údolím na sever, pak zatočím doprava a ze severu vylezu na hřeben a pak na ten kopec. Dolů pak můžu jít přímo dolů do vesnice nejkratší cestou.

Ráno je celkem kosa, zatím jsem ve stínu a všechno je zmrzlé, těším se na sluníčko. Za chvíli se dočkám.

Když jdu asi 2 hodiny, tak už bych měl pomalu zabočovat doprava, překonat řečiště a začít stoupat na hřeben. Studuju mapu a zjišťuju, že můžu taky pokračovat dál nad údolím a jít na hřeben vzdálenější cestou. Tím se dostanu trochu jinam, ale možná bych pak mohl po hřebeni přejít zpět ke Kyanjin Ri. Zkusím to.

Pohled zpět, odkud jsem přišel. Teď už stoupám na hřeben.
Hřeben je na dosah

V 11 jsem na hřebeni v takovém sedýlku, ve výšce něco přes 4700 m. Poslední úsek stoupání byla celkem dřina. Pokračuju doprava po hřebínku na malý vrcholek – jen o několik desítek metrů výš.

Koukám dál na hřeben a zjišťuju, že přejít ke Kyanjin Ri není reálné. Je to moc skalnaté.

Hřeben, který vede ke Kyanjin Ri.

Tak co budu dělat? Vracet stejnou cestou se mi moc nechce. Co kdybych zkusil nějak jít přímo na tu druhou stranu dolů? Prve to vypadá, že by to mohlo jít. Zkusím to aspoň kousek, i když jsem si vědom toho, že mírný svah může po pár stech m skončit a bude následovat sráz.

Když sejdu asi o 100 výškových m dolů, usoudím, že to nikam nevede a bude nejlepší se vrátit. Vracím se zpět k hřebenu a mám ještě jeden nápad – co kdybych přetraverzoval směrem doprava až na úpatí velkých hor a pak bych se napojil na cestu z Tserko Ri a tudy sešel dolů? Chvíli tím směrem jdu. Asi by to i šlo, ale kašlu na to. Těžko se ty vzdálenosti odhadujou, mohlo by to být ještě na pár hodin.

Vrátím se zpět k sedýlku a vydám se na cestu zpět, odkud jsem přišel. Je 12:30. Začátek je celkem prudký.

Kyanjin Gompa
Paní suší lejna na topení

Zpět v guest housu jsem ve 14 hod. Dám si sprchu a objednám si Dal Bhat.

Zbytek dne už se nic zvláštního neděje. Akorát odpoledne si všimnu, že na střeše vedlejšího guest housu stojí německý turista, kterého jsem potkal na začátku údolí Langtang předevčírem, a balí si cigaretu. K večeru tam skočím ho pozdravit, ale zjišťuju, že už šel na kutě. Nevím, kolik bylo, ale moc ne, snad 7 nebo 8. Zavedou mě k jeho pokoji a on se fakt už chystal spát. Zítra prý jde na Tserko Ri. Já taky, tak se tam potkáme. Akorát on bude vyrážet někdy v 6 ráno.

Spát jdu kolem deváté.

13 km, stoupání 1015 m. Celkem 130 km.

Napsat komentář