Nepál 2021: Úvod a cesta do Dubaje

Nepál 2021: Úvod a cesta do Dubaje

Už někdy začátkem roku jsem začal přemýšlet o tom, že by bylo fajn se zase podívat do Nepálu. Už dlouho jsem tam nebyl, naposledy na přelomu roku 2016/2017. Covid pořád jede, takže vyhlídky na výlet byly dost nejisté. Nepál byl pro turisty od jara 2020 zavřený a když začátkem léta 2021 přišla velká vlna Covidu do Indie, vzala s sebou i Nepál. Na podzim se situace zlepšila a někdy v říjnu se Nepál opět otevřel pro turisty, a to bez povinné karantény. Říkal jsem si, že bych mohl jet před Vánocemi a zůstat do nového roku. Leteckých spojení moc nebylo – v podstatě jen tři: s Qatar, Turkish a Flydubai. Někdy začátkem listopadu ještě byly k dispozici celkem levné tarify, ale zaváhal jsem a pak už ty ceny byly kolem Vánoc horší a horší. Už jsem to skoro odpískal, že teda asi nepojedu. A pak jsem náhodně zjistil, že když pojedu ještě v listopadu, tak bude cena ok – asi 15 tisíc. Sice nebudu moct využít volna mezi svátky, takže to bude jen na 2 týdny, ale to stačí. Bude to tak akorát na Langtang, kde jsem ještě nebyl. A taky se po cestě stavím na Dubai Expo.

Ve čtvrtek 11. 11. kupuju letenku a příští pátek letím! To je teda rychlovka! Trochu si tím zkrátím dobu těšení se na výlet, ale to neva. Snažím se získat aktuální informace o tom, jak to v Nepálu teď vypadá. Moc toho nenajdu, ale přece jen aspoň pár zmínek od lidí, kteří tam zrovna jsou. Tak snad to bude ok.

Pátek 19. listopadu 2021

Podařilo se mi sbalit do mého ultralight batůžku. S kapacitou je to trochu na hraně, nejvíc místa zabírá péřovka. Snad to nějak zvládnu. V boční venkovní kapse mám sandály, které jsem koupil na poslední chvíli v Decathlonu. Ty jsou zásadní pro zastávku v Dubaji, protože chodit celý den ve 30stupňovém vedru v membránových botách, co si beru s sebou, by bylo dost nekomfortní, ale asi za ně budu rád i v guest housech v Nepálu. Gear list je zde: https://lighterpack.com/r/8p5q07

Do Prahy jedu z Brna vlakem v 15:39. Letí mi to až ve 21:55, takže času dost. Vlak má asi 8 minut zpoždění, pohoda. Cesta proběhne bez problému. V Praze trochu špekuluju, jestli se ještě někde nestavím na večeři, ale nakonec jedu rovnou na letiště. Tam si musím vystát frontu na check-in – ten jsem sice už udělal online, ale musí mi zkontrolovat dokumenty a vytisknout boarding pass. Paní se dost diví, že do Nepálu jedu jen s malým příručním zavazadlem. Mimochodem, připlatil jsem si za odbavené zavazadlo a jídlo, jednak proto, že jsem si nebyl jistý, jestli zavazadlo budu potřebovat a jednak proto, že to stálo jen asi 200 Kč navíc za jednu cestu.

Pak už se jdu najíst do letištní kantýny. Jídlo teda nic moc, ale za ty prachy asi ok. Pak se přesunu ke gatu. Jsem tam asi v 9 a letadlo už je připravené. Někdy po desáté jsme vzlétli. Let trval zhruba 6 hodin.

Sobota 20. listopadu 2021

Když jsme se blížili na přistání, tak se zrovna rozednívalo. Bylo 3:30 našeho času a v Dubaji o 3 hodiny víc, tedy 6:30. Seděl jsem u okýnka a centrum Dubaje jsem měl jako na dlani, v dálce byla vidět i věž Burj Khalifa.

Přistáli jsme v Dubaji a jelikož je Flydubai nízkorozpočtovka, tak jsme zaparkovali někde na ploše, daleko od Terminálu.

Dubajské letiště nemám moc rád, protože je hrozně velký a podle mě to nefunguje moc efektivně – autobusem se jede k terminálu třeba i 20 minut. Tentokrát to bylo možná jen 10 minut, ale i tak. Nemilé překvapení nás čekalo v terminálu. Náš let byl náhodně vybrán k dodatečné kontrole, což znamenalo, že nás nahnali do fronty a každý se musel podrobit PCR testu (zdarma). Celá ta operace zabrala asi hodinu, což mě moc nepotěšilo, protože jsem se chtěl co nejdřív dostat na Dubai Expo.

Test mám za sebou, je 8:15. Hledám východ a mířím přímo na stanici metra.

Kupuju celodenní lístek. Teď mě čeká dlouhá cesta skoro až na konečnou červené linky metra. Měl jsem strach, aby nebylo metro příliš vychlazené od klimatizace, ale bylo to ok. Nakonec v tomto ohledu byl nejhorší autobus, který nás vezl od letadla na terminál.

Jak se blížíme centru Dubaje, tak přibývá cestujících. Za chvíli je docela narváno. Já naštěstí sedím. Pokračování v dalším článku.

Napsat komentář