Alpy 2021: Den 2 – Savognin – Alp Flix

Alpy 2021: Den 2 – Savognin – Alp Flix

Neděle 18. července 2021
Moc jsem toho nenaspal. Povrch pode mnou byl dost hrbolatý a v podstatě šlo ležet jen na jednom boku, kde jsem měl dvě polohy, které jsem střídal – trochu bolela kyčel…
K ránu se mi ještě chtělo na záchod, ale opravdu se mi nechtělo do toho deště. Nakonec jsem vstal asi v 7:15. Prve potřeba a pak postupně vyřešit všechno uvnitř stanu – nějaké jídlo a pak pomalu všechno krom stanu sbalit. 
Nakonec jsem vylez ven a sbalil stan. Snažil jsem se ho trochu vytřepat, ale i tak je hodně mokrej a těžkej. 
Zásadní otázka zní, co teď. Počasí je špatný. A mám stoupat 500 m z 2000 do 2500 m. Nic moc. Jenže kdybych místo toho utekl do údolí, tak co pak? Mohl bych ten kus vynechat a dojít údolím do další vesnice. Asi bude lepší se hecnout a ono to nějak půjde. 
Zhruba v 8 vyrážím. Ukazuje se, že jsem byl jen pár set metrů od prvních domů – je to taková mini osada. Mají tu fontánu, tak doplňuju vodu a ještě něco jím. Za další pár set metrů jsem zpět na stezce č. 6 u jurt.
Odtud pokračuju vzhůru. Prve po štěrkové cestě, pak už po cestičce. Viditelnost je velmi nízká. Všude tečou potoky vody. Není mi úplně teplo. Jdu v kraťasech, krátké košili a bundě. Jít nalehko má svoje úskalí. Mám sice fleesku, ale nechci ji zamokřit. Jak stoupám a občas hodně fouká, tak je to na hraně. Mám připravené rukavice, ale nějak jsem si je nenasadil a ruce mám zkřehlé tak, že mám problém otevřít zavírací sáček (ziplock). 
V 9:20 jsem v sedle (2460 m), hurá. Bylo by fajn, kdyby cesta šla hned dolů do tepla, ale tak to není. Následuje takový travers pořád okolo 2400 m. 
O hodinu později dojdu k brance na pastvu, kde je spousta krav. Tady začne krátké prudké klesání. Ach, ty krávy tu cestu tak rozryjou!
Jsem dole u chatky, kde mají zrovna pauzu 2 holky, že by to byly ty dvě, co mi vyfoukli poslední ubytko v tom hotelu včera? Míjím je, takže už se to nedozvím. 
Tady začíná štěrková cesta a pozvolné klesání do údolí. 
Asi po půl hodině se odpojím a pokračuju po cestičce víceméně lesem. Procházím osadou krásných dřevěných chatek. Pak střídavě po větších a menších cestách až nad Savognin. 
Tady se asi ve 13:30 ubytovávám v B&B La Tagamona. Pokoj se snídaní za 70 CHF, nic moc, ale co naděláš. Dávám sprchu, pak vybaluju všechno z batohu a dávám sušit. A taky přepírám oblečení. A pak na mě jde spánek, tak dávám šlofíka. 
Asi v 7 jdu na místní kebab. V 8 jsem zpět, telefonuju s našima, píšu blog a pomalu jdu spát. 
20 km, stoupání 807 m. Celkem 56 km. 

Napsat komentář