Nepál 2021: Den 4 – Phedi – Thulo Syabru

Nepál 2021: Den 4 – Phedi – Thulo Syabru

Středa 24. listopadu 2021

Vstávám. Ráno je na pokoji 2,7 stupňů, to jsem čekal horší. Balím, snídám, platím 1650 Rs (330 Kč), voda byla tentokrát zdarma, dal bhat stál 600 Rs (120 Kč).

Vyrážím v 8. Teď musím vystoupat asi 850 m až do sedla. S chutí do toho a půl je hotovo! Jde mi to celkem dobře a pomáhá i to, že dneska je konečně krásně. Výhledy budou!

Pohled zpět

V sedle Laurebina Pass (4646 m) jsem v 10:08.

Jezero v sedle Laurebina Pass

Ale je to teda sedlo tak napůl – následuje kratší víceméně rovný úsek. Pak to začne pomalu klesat.

Klesám k jezeru a osadě Gosainkund (4400 m). Je to posvátné poutní místo, chodí sem hodně místních.

Dojdu ke guest housu. Je tu pár západních turistů, co přišli zdola – jedna Američanka a dva Němci. Pak nějací Nepálci. Říkám si, že bych si dal jídlo. Jenže si ho objednávají všichni, to by asi bylo na dýl. Takže jen doplňuju vodu (200 Rs) a pokračuju dál.

Jdu po takovým krásným balkónu, dokonce je tu zábradlí. Krásný místo. Otevírá se mi výhled na protější kopce. Jsou všude, kam se podíváš.

Ve 12:15 jsem v osadě Laurebina (3900 m). Je tu jeden otevřený guest house. Objednávám dal bhat (700 Rs). Prý že bych tu měl zůstat, že je tu krásný výhled. Výhled tu je bomba, to mají pravdu, ale je poněkud brzy, abych už to pro dnešek zabalil.

Dozvídám se, že tu dnes spal nějaký německý turista a dnes se chystá dojít do Thulo Syabru. Zítra se s ním potkám a pak i v Kyanjin Gompě.

Převlíkám se do kraťasů a vyrážím dolů. Hned se ukazuje, že ty kraťasy byly malinko předčasné – přichází mraky a pofukuje a je mi trochu kosa. Tak musím rychle dolů, tam bude tepleji. Je tu vybetonovaný chodník.

Klesám a klesám a přemýšlím, kde dnes skončím. Kvůli aklimatizaci bych neraději spal někde nad 3000 m, ale to není reálné. Moje cesta vede až dolů do údolí ve výšce asi 1700 m a pak začnu pomalu stoupat až skoro na konec údolí do Kyanjin Gompa (3850 m). Kdybych sešel až dolů, tak už se dnes těžko dostanu výš jak 2000 m. Takže asi zastavím někde po cestě dolů.

Někdy ve 14:15 se dostanu ven z lesa. Jsou tu políčka a guest house. Jsem ve výšce 3000 m. Je to tu hezké, ale je moc brzo, pokračuju dál.

Je chvíli po třetí odpoledne a já vcházím do Thulo Syabru (2250 m). Vlastně to tu není moc hezké, guest house vedle guest housu, ale žádní turisté, trochu město duchů. Ale aspoň tu bude teplo. Jak tak jdu, tak z jednoho guest housu vyleze borec a prý kam jdu, že jestli nechci zůstat. Tak říkám, že možná jo. Zkontroluju pokoj, vypadá ok, takže zůstávám.

Udělám potřebné úkony a pak se jdu trochu projít po vesnici.

Pak se usadím v jídelně, popíjím čaj, pak večeřím. Řeším internety, i když to moc dobře nejde. Pak jdu spát. Dneska to bylo hezký.

19 km, stoupání 938 m, klesání 2448 m. Celkem 67 km.

Napsat komentář