L1: Závěr

L1: Závěr

Za 13 dní a kousek jsem urazil vzdálenost 387 km a nastoupal 26413 m. Je to nejvíc, co jsem kdy za jeden výlet ušel. A už teď mám chuť zkusit něco ještě delšího. A tentokrát asi bez podpory horských chat. Zatím nevím, co to bude, uvidíme.

Ze začátku jsem měl denní průměr přes 30 km, pak to trochu kleslo, z části i kvůli tomu, že se zhoršil terén. Co se týče stoupání, tak tam jsem udržel průměr 2000 m na den, z toho mám radost. A celkově musím říct, že mě to bavilo. Měl jsem trochu obavy, jak na to zareaguje moje tělo – mám několik problémků, co mě dlouhodobě trápí při běhu. Ale opět se ukázalo, že chůze mi spíš prospívá. A tím, jak jsem měl lehký batoh, tak se mi většinou šlo dobře a nebylo to žádné utrpení – až na pár případů, kdy už jsem byl unavený a rozhodl jsem se, že ještě vylezu do dalšího sedla. No, dobře, občas to bylo obtížnější v náročnějším terénu kolem ledovců. Ale když si vzpomenu, kolikrát jsem trpěl a musel zatnout zuby ve vysokých výškách při stoupání do sedel okolo 5000 m, tak toto bylo nic.

Zajímavý byl kontrast mezi Rakouskem (a Jižním Tyrolskem, které je v mnoha ohledech jako Rakousko) a Itálií. V Rakousku a Jižním Tyrolsku jsou stezky i chaty v lepším stavu. Na chatách je všechno krásně čisté, často jsou nedávno zrekonstruované. Jídla je víc – na večeři vám přidají, čeho chcete. Na snídani je většinou bufet a můžete se najíst, co se do vás vejde. Nejspíš je to i tím, že mají víc peněz. Jakmile jsem přešel do Lombardie do chaty Bozzi, tak jsem viděl velký rozdíl – chata byla starší, západní toalety nahradily turecké záchodky, jídla si nešlo přidat, snídaně byla velmi chudá. Podobně i turistické stezky na tom byly hůř – horší značení, cestičky často zarostlé. Celkově tu bylo míň lidí – to bylo možná specifikum konkrétně toho pohoří Adamello, kde jsem se pohyboval. Je to trochu divočina. A teď je otázka, co je lepší. Sám se nemůžu rozhodnout. Teda co se týče chat, tak tam je to jasné. Ale pokud jde o tu přírodu a stezky, tak tam už to není tak jednoznačné. Když je cesta v dobrém stavu, tak se mi po ní líp jde a je to super. Ale zase když je to divočejší a mám to jen pro sebe, tak to taky má něco do sebe.

Technické okénko

Jak už jsem psal na začátku, celý gear list mám zde: https://lighterpack.com/r/2xi9id

Celkově jsem byl s volbou vybavení spokojený. Jít co nejvíc nalehko bylo dobré rozhodnutí. Hlavní výhoda je samozřejmě v lehkosti, se kterou se člověk s malým batůžkem pohybuje. Ale další výhoda je například balení – čím míň je věcí, tím snadnější a rychlejší to je.

Boty Saucony Peregrine 7
Skvělé boty. Na skalnatém terénu u ledovců dostávaly pořádně zabrat. Jediný problém je špička, která se dříve nebo později začne odlepovat. V únoru jsem si koupil jeden pár (Peregrine 6) a po 250 km chození a běhání na Madeiře se špičky odlepovaly na obou botách. Reklamoval jsem to a hned si koupil nový model Peregrine 7. Reklamaci uznali a vrátili peníze. U nových bot je výsledek po výletě stejný, ale už to asi reklamovat nebudu. Chtěl bych příště zkusit La Sportiva Ultra Raptor. Ti mají špičku řešenou trochu líp.

Ponožky Craft Cool Mid
Velice lehké a vzdušné ponožky, z části je to v podstatě jen taková síťka. Koupil jsem si je před výletem na Madeiru a nečekal jsem, že by mohly vydržet. Ale kupodivu stále drží, takže to byl super kauf. Jeden pár váží jen 18 g!

Kalhoty Montane Featherlite Pants
Hmotnost je super – s obalem 129 g. Ale s funkčností je to trochu slabší. Měl jsem je hlavně na deštivé počasí. Jenže jak začne pršet, tak se kalhoty přilepí na nohy a není to moc příjemné. Navíc to pak chladí a takže člověku může být zima. Nevím, co zkusím příště – možná jejich kalhoty Minimus by byly lepší.

Bunda Montane Minimus Smock
Perfektní bunda. Fakt jsem s ní spokojenej. Jasně, je tenká, do Himálaje to chce něco pevnějšího, ale takto do Alp apod. je to ideál.

Batoh Deuter SpeedLite 20
Koupil jsem ho na základě testu na outdoorgearlab.com a je super. Velikost byla tak akorát. Doporučuju.

GPS hodinky Garmin Fenix 5s
Koupil jsem si je na poslední chvíli před výletem. Předtím jsem měl Garmin Forerunner 910XT, které pořád fungovaly dobře, ale mají několik zásadních nedostatků: 1. Nejde je synchronizovat přes mobil, pouze přes počítač. 2. Nejde je použít jako normální hodinky – musel bych jít do menu a vypnout GPS. A i tak by asi dlouho nevydržely.
S Fenixama jsem docela spokojenej, ale jak už jsem psal dřív, mají taky pár háčků. Synchronizovat s mobilem nejde během aktivity, ani když ji pozastavím. Takže při celodenní turistice to znamená synchronizovat pouze na chatě, kde budu nocovat. Zároveň ale nejde synchronizovat bez internetu. Takže pokud na chatě není signál, tak mám smůlu. Pokud přes den procházím civilizací anebo vyjdu na vrchol, kde je mobilní signál, tak mi to není nic platné.
Další vada je v tom, že v Alpách se mi často stávalo, že když jsem se zastavil, tak vzdálenost naskakovala dál. Zřejmě v horách byl slabší příjem GPS, takže poloha neustále trochu kolísala a v mapě pak byly čmáranice kolem místa, kde jsem stál. Takže bylo nutné na toto dávat pozor (nedělo se to vždy) a případně pozastavit aktivitu a pak zase zapnout.

Čelovka Petzl e+lite
27 g. Koupil jsem před výletem. Je to nový model 2016/2017. Možná nejlehčí čelovka na trhu. Myslím, že na většinu výletů už nebudu brát nic jiného. Jasně, na běhání v terénu to není. Ale aby si člověk před spaním posvítil nebo i na nějaké to chození v noci je to plně dostačující.

Telefon iPhone 5s
Všechno by bylo super, kdyby se mi nezačal zasekávat. Většinou jednou v průběhu dne jsem najednou zjistil, že tlačítka nereagujou – jako kdyby byl telefon vypnutý. Jediné, co pomohlo, bylo držet home+standby po dobu 5 sekund, pak se telefon znovu zapnul. Takže jsem měl pořád obavy, jestli se to nezačne zhoršovat a telefon třeba definitivně neumře.
Mapy: Dřív jsem používal hlavně Map Out. Člověk si tam stáhne po kouskách offline podklady z Openstreet Map. Zároveň jsou tu vrstevnice z volně dostupných dat od NASA. Pořád mám tu aplikaci rád. Ale poslední dobou čím dál víc používám Mapy.cz. I ony použají podklady z Openstreet Map. Ale daří se jim interpretovat líp – často mají hlavní tursistické trasy červeně, kdežto v Map Out jsou všechny cesty stejné – je sice poznat, jak moc velká je to cesta (čárkovaná, tenká, tlustá…), ale už nejde poznat, která z cest je značená turistická trasa a která ne.

Jídlo
Nesl jsem si tak kolem 1 kg jídla. Doma jsem si nasušil vepřové a hovězí maso, s tím budu pokračovat i nadále. Dále pak tyčinky apod. Akorát v létě je potřeba být opatrnej s čokoládou, která se snadno rozteče.

Celkově bych na podobný výlet vlastně skoro nic neměnil – snad akorát ty kalhoty. A možná zkusit jiné boty. Ale do budoucna bych chtěl zkusit i víc kempování, takže to teprve budu muset zjistit, jaký systém pro mě bude nejlepší.

Napsat komentář