Slovenská Planinská Pot: Úvod

Slovenská Planinská Pot: Úvod

Původně jsem myslel, že bych v květnu mohl jet do Skotska na Cape Wrath Trail. Pak přišel COVID-19. Ze Skotska tím pádem sešlo a během nejhorší fáze koronavirové krize nemělo moc smysl cokoli plánovat.

Když v půlce května prolétla médii zpráva o tom, že Slovinsko jako první země v Evropě vyhlásila konec epidemie, tak jsem zbystřil. Už před časem jsem si četl o nové dálkové trase ve Slovinsku jménem Juliana Trail. Znovu jsem na to koukl, ale hned jsem viděl, že to nebude pro mě. V podstatě to obchází dokola kolem Julských alp, ale samotným horám se to vyhýbá.

Ale mají i jinou stezku! Slovenian Mountain Trail, neboli Slovenská Planinská Pot. Zhruba 600 km z Mariboru přes Kamniško-savinjské alpy, Karavanky, Julské alpy a pak na jih až k moři. Přesně něco pro mě!

Staženo z https://www.cicerone.co.uk/the-slovene-mountain-trail-second

Slovinsko mi vždycky přišlo sympatické a zatím jsem tu byl jen na dva krátké výlety. Teď mám konečně šanci poznat jejich hory trochu pořádněji! Dnes odpoledne vyrážím do Mariboru. Zítra ráno vyrazím z Mariboru a budu mít 3 týdny na to, abych došel k moři.

Na Triglavu v roce 2014

Je tu akorát několik neznámých. Jednak je dost chat zatím zavřených, i když normálně touto dobou už bývají otevřené. Postupně se to mění a věřím, že to snad nebude problém. Nejspíš totiž jako obvykle vyměknu a budu chtít spát hlavně na chatách. Ale mám s sebou i nafukovačku, spacák a žďárák, takže v případě hezkého počasí bych mohl spát i venku.

Výlet do Bovce, červenec 2013

A pak je trochu nejistá situace se sněhem. Na Kredarici (meteo stanice pod Triglavem ve výšce 2515 m) je momentálně 50 cm sněhu. Ale ještě před 10 dny bylo 100 cm! Tímto tempem tam nebude nic, než tam přijdu – to bude možná tak za 10 dní. Takže nejspíš nechám cepín doma.

Hip hip hurá!

Napsat komentář