Jak na Tchaj-wan?

Jak na Tchaj-wan?

Já vím, asi je to hodně předčasné, ale nemůžu si pomoct.

Všechno nasvědčuje tomu, že se ke konci dubna vydám na dvoutýdenní výlet na Tchaj-wan. Při té příležitosti se také stavím do Hong-kongu. Sice zbývá ještě více než 2 měsíce času, ale už teď mám skoro všechno, co budu potřebovat, pozjišťované, protože se nemůžu dočkat.

Co si jakožto běžný občan ČR musím dopředu zařídit?

Koupit letenku
Nejlépe vychází China Airlines, což je tchajwanská aerolinka. Mají 3x týdně přímé lety z Vídně do Taipei. První informace jsem získal z www.kralovna.cz, rezervaci jsem pak provedl v centru letenek společnosti Student Agency v Brně na Masarykově ulici. Důvodem byla moje plánovaná zastávka v Hong-kongu na 2 dny a to online systém neumožňuje. Rezervoval jsem 13. února, zaplatit musím do 10. března.
Nechat se očkovat
Pro cestu na Tchaj-wan, stejně jako do ostatních asijských zemí, se doporučuje očkování proti žloutence typu A i B, břišnímu tyfu a doporučeno je i očkování proti záškrtu. Je vhodné začít se o očkování zajímat tak 2 měsíce před plánovaným odjezdem. Očkování proti žloutence probíhá ve 2 dávkách. Všechno dohromady vás to bude stát asi 5000,- Kč.
Zařídit si cestovní pojištění
Zde není třeba komentář. Pojišťovat se nemusíte, nicméně je více než vhodné tak učinit, a to před odletem.
Mezinárodní řidičský průkaz
Ten potřebujete v případě, že si budete chtít půjčit skútr (popř. auto), což je na Tchaj-wanu velice oblíbený a levný dopravní prostředek. Půjčení skútru na jeden den vás vyjde asi na NT$400 (asi 220 Kč), čím delší doba, tím levněji. Informace o mezinárodním řidičském průkazu najdete zde: http://ridicske-prukazy.info/mezinarodni-ridicsky-prukaz.html. Jeho vydání by mělo stát 50,- Kč.

Co naopak řešit nemusím?

Vízum
Česká republika má s Tchaj-wanem dohodu, díky které nejsou víza při turistické návštěvě s délkou do 30 dnů potřeba.

Co je dobré vědět?

Elektrické zásuvky
Zásuvky jsou na Tchaj-wanu stejné jako v USA, znamená to tedy také to, že zde mají 110 V a 60 Hz. Jediný rozdíl je, že tu většinou nemají zdířku pro zem. Více informací zde: http://zasuvky.hw.cz/index.php?kod_zeme=TW.

To je prozatím asi tak vše, co mě napadá, kdyžtak později doplním.

Napsat komentář