Colours of Ostrava

Colours of Ostrava

Letos jsem byl poprvé na Colours of Ostrava a rád bych si tu poznamenal, co jsem slyšel, co se mi líbilo a co se mi nelíbilo. Můj první dojem po příjezdu byl takový, že je to na mě moc mega akce a moc lidí a chvíli jsem dokonce přemýšlel, jestli se nemám sbalit a odjet dom. Naštěstí jsem si to rozmyslel, protože za těch několik dní jsem nasbíral úžasný zážitky.

Pátek

Do Ostravy jsem přijel o půl 8. a než jsem se zaregistroval a postavil stan, bylo půl 9. Takže první kapela, kterou jsem slyšel, byl Alamaailman Vasarat (myspace). Toho jsem slyšel jen chvíli a stačilo mi to. Jakási kombinace punku a dechovky. Na mě moc velká drsňárna. Další vystoupení bylo Erik Truffaz Paris Project (myspace). To ani nemohlo být jiný než super. Erika jsem viděl už asi 4krát a je to pokaždé dobrej zážitek. Pak jsme chvilku poslouchali Skyline (myspace) a to mě teda neoslovilo. Jakási česká elektronika. Další byl Don Blackman (myspace). To teda bylo docela vtipný. Muzika dobrá. Šlapalo to dobře. Funky apod. Akorát ten Don nám moc nesedl. Byl to takovej tlustej černej Američan, kterej nám dával najevo, že mu jsme úplně ukradení. Žvýkal si svoji žvýkačku a skrýval se za slunečníma brýlema. Ale jinak to bylo dobrý. No a jako poslední jsem si šel na chvilku poslechnout Zion Train (myspace). Byl jsem už unavenej, tak jsem šel brzo spát. Takový reggae. To mě moc nebere. Ale neříkám, že to bylo úplně špatný. Akorát mě to moc neoslovilo.

Sobota

Sobota byla našlapaná. Začalo to v 1 vystoupením vietnamské tradiční zpěvačky Huong Thanh (myspace). Zpívala v kostele společně s hráčkou na jakousi japonskou harfu a s hudebníkem, co hrál na nějakou asijskou verzi houslí. Nakonec to byli právě ti doprovodní muzikanti, co mě nejvíc zaujali. Bylo to fakt zajímavý. Další bylo Alejandro Toledo & the Magic Tombolinos (myspace). Taková jakási balkánská dechovka na 52. způsob. Jako kulisa k pití piva dobrý. Následoval Čechomor (myspace). Prve se mi na ně nechtělo jít, ale nakonec jsem se nechal překecat a ani jsem nelitoval. Nikdy předtím jsem je naživo neslyšel a znám jen pár písniček, co rádia omílaj furt dokola. Bylo to celkem dobrý. Pak jsme si dali hodinovou pauzu na pivo a po ní tu byla Mokoomba (myspace). Afrika! To jsme si fakt užili. Hráli, zpívali a tancovali. Akorát možná trochu škoda, že jsme byli na tribuně, a tak jsme to měli trošku z dálky a zrovna u tohoto druhu hudby by se možná hodilo být v kotli a trochu se hýbat. Pak se začalo hřmít a blýskat a bylo jasné, že bouřka se nám nevyhne. Schovali jsme se v jednom pivním stanu a tam jsme tu hrůzu přečkali. Pršelo fakt hodně. Fakt hodně moc. No a hned jak to přešlo, tak už byli ke startu připravení… The Cranberries (myspace)! To byl pro mě jeden z největších zážitků festivalu. Cranberries jsem totiž kdysi poslouchal fakt hodně. Tak před 8 lety. No ale to se nezapomíná, že jo. Takže jsem se pěkně vyřval. Říkal jsem si, jestli je to ještě baví – hrát po 16 letech song pořád ve stejné aranži. Ale bylo to přesně to, co posluchači (včetně mě) chtěli. Prostě písničky, který znají a který si můžou zazpívat. Paráda. Hned jak dozpívali, tak už jsme valili na Jaga Jazzist (myspace). Nářez jak sviňa, co dodat. Pak se všichni hrnuli na Afro Celt Sound System (myspace), což musela být taky pecka. Jenže já jsem vedle zaslechl T. O. P. Dream Company a to mě natolik zaujalo, že jsem zůstal tam. Je to česká kapela, která hraje 100% funk. Slušně lilo, takže před pódiem trsalo jen několik desítek nejskalnějších fanoušků, ale možná to tomu ještě přidalo. Celej ten den tím deštěm získal takovou nezapomenutelnou atmosféru. No a pak po cestě do stanu jsem si ještě tak na půl hodinky poslechl Zagar (myspace). Takovej elektro nářez. Docela mi to sedlo.

Neděle

Poslední den bývá většinou slabší, ale tady to rozhodně neplatilo. Ale lidí už bylo míň, hlavně kvůli počasí – rapidně se ochladilo a bylo pořád tak nějak zataženo, že to furt vypadalo, že začne pořádně pršet. Naštěstí nakonec spíš jen mrholilo. No, takže co jsem slyšel a viděl. Prve od 12 hod hráli v kostele Please The Trees (myspace) a to mě na první poslech celkem zaujalo, takový melancholický indie nebo co. (Poznámka: Teď koukám a voni to byli Češi! To teda čumím!) No ale pak už to trochu přeháněl ten jejich frontman s předváděním, tak jsem šel pryč. Další bylo Brooklyn Funk Essentials (myspace). Zas tak moc se mi to nelíbilo, ale bylo to dobrý. Šlapalo jim to. Ale nebylo to úplně tím správným směrem (pro mě). Některý songy byly ska, něco reggae, něco funky. Ale zpěvačka byla krutá, to jo. Pak jsem si na chvilku poslechl Idu Kelarovou (myspace) a to mě zas tak nezaujalo. Takoví cigoši. Hudba celkem dobrá, ale nemusel jsem moc tu zpěvačku. Nejen proto, že je tak tlustá. Ale ani mi moc nesedí ten její styl komunikace a zpěvu. Pak jsem si šel sbalit, abych si mohl poslechnout skoro celej koncert Sophie Hunger (myspace). Tu jsem viděl už před 3 roky jako předskokanku Erikovi Truffazovi a tehdy mě zaujala. Jsem moc rád, že jsem ju zase slyšel, protože je pořád stejně dobrá. Fakt se mi to líbí. No a pak už jsem musel valit. Škoda, že Regina Spektor (myspace) byla až od půl 9. a poslední vlak do Brna jede ve 20:38.

Celkově jsem byl nakonec dost nadšenej, ačkoli to samozřejmě bylo náročný a spánku moc nebylo. Byl bych raději, kdyby to bylo menší – prý prodali 25 tisíc lístků a to už je fakt hodně lidí. Na druhou stranu na menším festivalu můžeš těžko zajistit tolik kvalitních kapel a muzikantů. Takže zatím nevím, příští rok si to budu muset dobře rozmyslet.

Napsat komentář